Digitale Spiegelreflexcamera

Digitale Spiegelreflexcamera van Samsung

Een digitale spiegelreflexcamera wordt meestal gebruikt door professionals en hobbyisten. Ben je echt van plan veel te gaan doen met fotografie en wil je hierin verschillende disciplines eigen maken dan kom je al snel uit bij een digitale spiegelreflexcamera. Dit komt doordat een spiegelreflex fotocamera alleen uit een body bestaat en je hier nog andere lenzen (objectieven) op kunt plaatsen. Zo kun je je digitale spiegelreflexcamera gebruiken voor macrofotografie maar ook gebruiken om landschappen perfect op de plaat te zetten of met een telelens objecten op afstand groot te knippen. Afhankelijk van je behoefte gebruik je een andere lens.

Wat is een digitale spiegelreflex camera?

Een digitale spiegelreflex camera, ook wel aangeduid als DSLR (Digital Single Lens Reflex camera) is een fotocamera waarbij met behulp van een spiegel tussen lens en beeldsensor het mogelijk is om als fotograaf beter te richten en instellingen te doen. Dit komt doordat je direct door de lens heenkijkt via de spiegel. Op het moment dat de foto wordt genomen klapt de spiegel weg en komt het beeld op de beeldsensor die dit als digitaal bestand opslaat. Wil je meer weten? Kijk dan op de wiki over spiegelreflex camera’s.

De voordelen

Digitale spiegelreflexcamera’s hebben een grotere beeldsensor vergeleken met digitale compact camera’s. Hierdoor hebben de foto’s meer detail, zijn spiegelreflex camera’s beter te gebruiken bij weinig licht en kunnen bewegende beelden beter worden vastgelegd. Daarnaast hebben digitale spiegelreflexcamera’s een kortere ontspanvertraging. Dit is de tijd die het kost tussen het indrukken van de knop en het openen van de sluiter. Doordat je ook sneller kunt scherpstellen met een DSLR fotocamera is dit soort fototoestel veel beter geschikt voor het vastleggen van actiemomenten.

Behalve deze voordelen biedt, zoals reeds gezegd, een spiegelreflexcamera veel meer mogelijkheden doordat je gebruik kunt maken van verschillende lenzen. Hierdoor kun je je in principe in iedere tak van digitale fotografie begeven met 1 fototoestel.

Voorbeelden van digitale spiegelreflexcamera’s


Er zijn 3 verschillende types digitale fotocamera’s: compact camera’s, bridge fotocamera’s en spiegelreflexcamera’s. De spiegelreflex fotocamera is geschikt voor professionals en hobbyisten. Omdat de 3 types digitale fototoestellen niet met elkaar te vergelijken zijn zal de beste digitale fotocamera per type worden uitgelicht.