Canon EOS 40D

De Canon EOS 40D een 10.1 megapixel camera

Digitale fotocamera’s worden in de reclame vaak gepromoot met het aantal megapixels. Het is dan ook niet gek dat veel mensen denken dat het fototoestel met de meeste megapixels het beste toestel is. Hoeveel megapixels een camera biedt is echter niet meer zo van belang voor de meeste mensen. De meeste digitale camera’s die tegenwoordig geproduceerd worden hebben al minimaal 5 tot 6 megapixels. Maar laten we bij het begin beginnen.

Wat is een megapixel?

Een digitale foto bestaat uit pixels, beeldpunten. Jouw computerscherm heeft ook een aantal pixels dat het kan weergeven. Dit noemen ze de maximale resolutie. Een gangbare schermresolutie is bijvoorbeeld 1024×768 pixels. Dat wil zeggen 1024 pixels in de breedte van je scherm en 768 pixels in de hoogte. Als je dicht op je scherm gaat zitten dan kun je ze zelfs zien.

Bij één megapixel hebben we het over 1 miljoen pixels. Een 5 megapixel digitale fotocamera kan foto’s maken met een resolutie van 2560 x 1920 pixels, bijna 5 miljoen pixels. Dit is altijd een beetje minder omdat er een beetje van de rand afgaat. Het aantal megapixels dat een fototoestel aankan heeft eigenlijk betrekking op hoeveel pixels de beeldsensor kan verwerken. De beeldsensor is het onderdeel van een digitale fotocamera dat met lichtgevoelige elementen het optische beeld omzet in digitale informatie. Hopelijk is het begrip megapixel hiermee duidelijk en anders kun je nog altijd de wiki over megapixels erop naslaan.

Hoeveel megapixels heeft de beste digitale fotocamera?

Bij de keuze van de beste digitale fotocamera is het belangrijk om van te voren goed te weten wat je met je foto’s van plan bent. Ga je foto’s achteraf nog bewerken en levensgroot afdrukken of blijft het bij fotoalbums inplakken of fotoboeken maken bij de Hema? In het laatste geval is een digitale fotocamera die foto’s kan maken van 5 tot 6 megapixels voldoende. Op scherm is het meer dan voldoende, met 5 megapixel heb je al meer dan Full HD resolutie. Met afdrukken kun je op hoge kwaliteit printen met afmetingen van 20 bij 30 centimeter.  Is dat niet genoeg en wil je jouw foto’s nog bewerken, bijsnijden of op posterformaat afdrukken dan heb je niet genoeg aan 6 megapixels en moet je gaan zoeken naar camera’s die 10+ megapixels hebben.

In het artikel Welke digitale fotocamera kiest u? Kunt u meer lezen over megapixels.