Beste digitale fotocamera dankt Petra Muilenburg voor deze bijdrage aan de website. Welke digitale fotocamera kiest u? is de eerste en zeer informatieve bijdrage van Petra. Wij hopen dat u als bezoeker hier uw voordeel mee kunt doen en hopen dat Petra in de toekomst nog vaak voor onze website zal schrijven.

Leuk, een nieuwe digitale fotocamera uitzoeken!
Helaas verdwalen we al snel in de massa aanbiedingen en het nog grotere aanbod. Verwacht u hier een verhaal over dat ene merk dat alle anderen achter zich laat, dan moet ik u teleurstellen. Wel wil ik u een aantal ideeën geven waarop ik mij baseer als het gaat om de aanschaf van een nieuwe digitale fotocamera of accessoire. Wellicht vindt u hier vele open deuren, maar als u er doorheen loopt komt u misschien toch op uw bestemming.

1. Waar gaat u de fotocamera voor gebruiken?

  • Een fotograaf die vele eisen stelt aan de mogelijkheden voor het instellen van de eigen camera komt meestal uit bij een spiegelreflex camera.
    De voordelen van een spiegelreflexcamera is de flexibiliteit. U kunt diverse objectieven gebruiken, zodat u voor elke mogelijkheid en discipline van de fotografie uit de voeten kunt. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om aparte flitsers te kopen die eventueel ook nog los van de camera te gebruiken zijn.
  • Heeft u iets minder hoge eisen, maar wilt u van objectief kunnen wisselen, dan zijn de hybride modellen een geweldige uitkomst.
    De hybride camera heeft ook de voornoemde mogelijkheden, maar neigt meer naar de compactcamera. Dit vertaalt zich vooral in de beperking van het aantal instellingen. ISO waarde (lichtgevoeligheid) is meestal lager dan bij spiegelreflexen en de hoeveelheid ruis ligt ook hoger. Vaak worden in de camera reeds allerlei standaardbewerkingen op u beeld losgelaten die het niet altijd ten goede komt. Ook heeft niet elke hybride camera de mogelijkheid om in het zogenaamde RAW formaat foto’s te maken.
  • Zoekt u een camera voor af en toe een leuke kiek, dan zal een compact camera uitkomst bieden.
    Ook de compactcamera heeft als voordeel flexibiliteit. Weliswaar niet in het wisselen van objectieven of flitsers, maar wel in gebruikersgemak. Heeft u behoefte aan een camera die snel klaar staat voor gebruik, licht en klein is om mee te nemen dan is dit zeker uw camera. Hoewel er vele vooringestelde mogelijkheden op de camera zitten, zijn zaken als diafragma, sluitertijd en ISO waarde vaak niet nauwkeurig af te stemmen.
    Wilt u met lichte bepakking op pad dan is de compact camera zeker een goede keus.

2. Hoeveel megapixels?

Nu u heeft bepaald welk soort camera u voorkeur heeft gaan we een van de technische aspecten die van belang kunnen zijn eens bekijken. Het aantal megapixels. Groter is beter? Maar de vraag is vooral is groter nodig? Het best kunt u zich afvragen op welke formaten u denkt te gaan afdrukken, als dit al in uw bedoeling ligt! Voor gebruikers die nagenoeg geen afdrukken zullen maken is zelfs 3 megapixel al overkill. Een camera die 600×800 pixels fotografeert, produceert al genoeg voor gebruik op internet.

Vindt u het leuk om uw eigen albums af te drukken of foto’s die u in een album gaat plakken, dan is 8 megapixel in principe al meer dan voldoende. Voor fotografen die groot, groter, grootst willen is misschien een digitale achterwand met een Hasselblad een goed idee (momenteel 30 megapixels, dit is te vergelijken met een startfoto (vergelijk met het vroegere negatief van 36mm) van zo’n 60×90 cm. Echter alles vanaf 12 megapixel kan al aardig groot worden afgedrukt. Een foto van 1 meter bij 1 meter 50 cm is met dit formaat reeds haalbaar.

Natuurlijk heeft het aantal megapixels wel degelijk invloed op de kwaliteit van het beeld, maar echt de huidige modellen produceren allen genoeg om een mooie 20×30 cm of zelfs 30×40 cm print op te leveren.

Bekijk ook het artikel: Wat is het beste aantal megapixels voor een digitale fotocamera?

3. Wat is nog meer belangrijk?

Wat dacht u van het gewicht. Met een digitale spiegelreflexcamera uit het hoge segment moet u al snel rekenen op 1,5 kg voor body en objectief tezamen. Voor even is dat geen probleem, maar een dag op pad in de bergen of stad wordt meer een wedstrijd gewicht heffen. Hier biedt de hybride camera zeker soelaas. Het voordeel is ook dat er losse objectieven gekocht kunnen worden. De spiegelreflex blijft een aantal voordelen behouden, zoals hogere ISO waarden en betere omgang met ruis. Echter als u vooral overdag fotografeert is de vraag of dit het verschil in gewicht (zo’n 500 gram voor de hybride) het waard is.

Natuurlijk is de compact camera hier bij uitstek in het voordeel. Licht, klein en handzaam. Voor een snelle shot onderweg, waar de nadruk ligt op het wandelen en niet op het fotograferen, zeker de meest uitgelezen camera van de 3.

4. Bediening

  • Breng een bezoek aan een camerawinkel in de buurt of bezoek een fotografiebeurs. Vraag desnoods kennissen in de buurt die ook fotograferen of zij de gewenste camera al in het bezit hebben.
  • Probeer in elk geval de camera die u wilt kopen daadwerkelijk vast te houden. Hoe ligt hij in de hand, zijn knoppen voor bediening makkelijk te bereiken. Als het kan maak dan een aantal opnames ter plaatse (liefst op uw eigen digitale kaart!).
  • Probeer wat instellingen uit.
  • Hoe overzichtelijk is de bediening en / of het menu.
  • Gaat het wijzigen van instellingen natuurlijk of moet u te veel zoeken/nadenken.
  • Kortom, pakt u de camera en kunt u aan de slag of heeft het “gevoel” niet?

Is het gelukt om opnames te maken op uw eigen digitale kaart? Mooi! Dit geeft u tevens de gelegenheid om het resultaat op uw eigen computer te bekijken. Als er voldoende tijd is geweest heeft u mogelijk opnames met 100 ISO en de uiterste waarde van de camera kunnen maken. Hoe zit het dan met de ruis, hoe korrelig lijkt het beeld, zit er kleurruis in de zwarte delen? Hoe ziet het geheel er uit op een print in het formaat dat u doorgaans maakt. Kortom wees uw eigen testpanel!

5. Prijs

Tot slot de prijs. Waarom niet als eerste? Tja, mijn advies is eerst te kijken naar de wensen van de fotograaf.

Neem gerust genoegen met een stapje minder. Maar als u besluit “goedkoop” te kopen komt u, in mijn ervaring, bedrogen uit.
Meestal besluiten mensen daarna alsnog voor een duurdere camera te gaan of blijven ze mokken en raken in het ergste geval hun
interesse voor deze mooie hobby kwijt.

Kijk liever naar alternatieven.

  • Is het fototoestel 2e hands te krijgen
  • Spaar door voor de gewenste camera
  • Is er een vergelijkbaar alternatief van een ander merk voor een gunstigere prijs?

Als laatste: er is géén camera die de perfecte foto maakt! (mocht u hem vinden mail mij aub!)