CMOS beeldsensor

CMOS beeldsensor

Wat is een beeldsensor?

De beeldsensor is een van de belangrijkste onderdelen van een digitale camera. Het is een lichtgevoelige sensor die het binnenkomende licht van de lens omzet naar een digitaal signaal via zogenaamde diodes. Iedere diode bepaalt de kleur van één pixel in een foto. De beeldsensors van tegenwoordig hebben vele miljoenen dioden die voor de bekende megapixels in digitale fotocamera’s zorgen.


Wat is het verschil tussen CCD en CMOS beeldsensors?

De meeste digitale camera’s zijn uitgerust met een CCD (charge-coupled device) beeldsensor. Deze produceren in samenwerking met andere electronica in de fotocamera een ruisloos beeldsignaal en een zorgen voor een gelijke lichtsterkte over het hele plaatje. De CCD beeldsensoren zijn relatief duur en verbruiken veel energie. Dit komt omdat deze alleen voor fotocamera’s en videocamera’s geproduceerd worden en vaak ook in kleinere aantallen waardoor de productiekosten hoog liggen.

Vanwege deze hoge productiekosten van CCD beeldsensors is de CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) beeldsensor in opmars. De CMOS chips worden al gebruikt voor processors en geheugen in computers en kunnen door deze hogere vraag en mogelijkheid tot massaproductie veel goedkoper geproduceerd worden. Daarbij zijn ze veel zuiniger in energieverbruik. Er kleven wel nadelen aan de CMOS beeldsensoren. Zo is er meer ruis in CMOS beeldsensoren. In duurdere fotocamera’s is dit opgelost met ruisonderdrukkende technologie. Nikon en Canon leveren al high-end digitale fotocamera’s met deze CMOS beeldsensors.

Wat is het beste?

De met een CCD beeldsensor uitgeruste digitale fotocamera’s zouden de beste beeldsensoren moeten hebben, maar door technologische ontwikkelingen zijn de twee types naar elkaar toe gegroeid. De CMOS beeldsensor heeft hard gewerkt aan de beeldkwaliteit en de CCD beeldsensoren zijn zuiniger en compacter geworden. Het lijkt op het verschil tussen Plasma en LCD. Deze technieken voor televisies hebben zich door de jaren heen steeds meer naar elkaar toegewerkt door de nadelen ten opzichte van de andere technologie te beperken. Zo gaat het bij de CCD en CMOS beeldsensoren eigenlijk ook. Toch lijkt het erop dat de CMOS beeldsensor de beeldsensor van de toekomst gaat worden vanwege de lagere productiekosten.